składniki:
400g dyni (bez skórki i pestek)
1 pomidor lub 100g przecieru pomidorowego
1- 2 ząbki czosnku
½ małego pęczka pietruszki
125g bryndza – opcjonalnie
odrobina oleju
wykonanie:
1. Dynie obraną należy pokroić w średnią kostkę, albo podłużne paski.
2. Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju i na rozgrzany olej wrzucić dynię, którą należy poddusić kilka minut.
3. Następnie do dyni dodać posiekaną pietruszkę, zmiażdżony czosnek, pomidor pokrojony w małe kawałki lub przecier pomidorowy, sól i pieprz.
4. Wszystko razem poddusić do miękkości, co nie zajmuje dłużej jak 10 minut.
Nie dopuścić , żeby dynia się rozpadła.
5. Jeśli chcemy dodać ser np. bryndzę, sałatkę należy wcześniej schłodzić.
Smacznego
http://fantazjemagdyk.blogspot.com/